Belgische werkgevers- en sectororganisaties
bijzonder kritisch voor regeringswerk
- Liever geen Vivaldi II of nieuwe staatshervorming.
- Regeringen krijgen (veel) slechter rapport dan in vorige legislatuur.
- Vlaamse meerderheid mag wel verderdoen.
Brussel, – De Belgische werkgevers komen met een erg kritisch rapport voor de verschillende regeringen van ons land. Dat blijkt uit een bevraging van Whyte Corporate Affairs bij 33 werkgevers- en sectororganisaties. De federale en Vlaamse regering krijgen maar net een voldoende, de Waalse en Brusselse regering krijgen een onvoldoende. Als het van de werkgevers afhangt, komt er een einde aan de Vivaldicoalitie en komt er géén nieuwe staatshervorming.
De Vlaamse regering (Jambon I) doet het een beetje beter dan de federale regering (De Croo I), met een rapport van respectievelijk 5.8 en 5.3 op 10. De Waalse regering (Di Rupo III) wordt gebuisd met 4.6 op 10. Nog kritischer zijn de werkgevers voor de Brusselse regering (Vervoort III), met een score van 3.8 op 10.
In vergelijking met de vorige regeerperiode, scoren alle regeringen minder goed. Whyte Corporate Affairs voerde 5 jaar geleden dezelfde peiling uit bij 25 werkgevers- en sectororganisaties. Toen kreeg de regering-Michel I een onderscheiding (7 op 10), behaalden de Vlaamse en Waalse regering respectievelijk 6,7 en 6,5 op tien. De Brusselse regering kreeg nipt een onvoldoende met 4,9 op 10.
Gevraagd naar een mogelijke verderzetting van de huidige coalities is er weinig appetijt om de Vivaldicoalitie (15 neen, 5 ja) en de coalities in Wallonië (15 neen, 3 ja) en Brussel (16 neen, 1 ja) te laten terugkeren. De uitzondering is de huidige Vlaamse meerderheid. Daarvan zeggen de organisaties dat deze mag verder doen (13 ja, 6 neen).
Werkgevers in het stemhokje:
MR is koning, N-VA en Open Vld verdelen de koek
Werkgevers- en sectororganisaties benadrukken hun politieke neutraliteit. Maar stel dat ze toch, net als elke Belg, naar het stemhokje zouden moeten trekken: naar welke Franstalige en Vlaamse partij gaat dan hun stem? Langs Franstalige kant gaat het leeuwendeel van de stemmen naar MR (22 op 28). Langs Vlaamse kant komt N-VA als winnaar uit de bus (15 op 29), maar ook Open Vld geniet nog heel wat steun (11 op 29). In vergelijking met 5 jaar geleden, zakt CD&V sterk weg.
Een regeerperiode in twee bedrijven:
sterk in crisiswerk, nadien een ‘non-beleid’
De federale en Vlaamse regering zijn nog net geslaagd voor hun beleid dankzij de sterke appreciatie voor de aanpak van de pandemie. De bevraagde organisaties erkennen dat de juiste beschermende maatregelen voor het bedrijfsleven werden genomen.
Het omgekeerde geldt voor de post-covid periode. Het gevoel leeft dat er te weinig aandacht was voor het bedrijfsleven. De beleidsfocus verschoof naar maatregelen voor particulieren en koopkrachtbescherming. De werkgevers hebben niet zozeer kritiek op bepaalde maatregelen, maar hekelen vooral het uitblijven van beslissingen of ‘non-beleid’.
De werkgevers noemen de versterking van de concurrentiekracht van onze bedrijven als topprioriteit voor de volgende legislatuur. Verder staan ook klimaat, arbeidsmarkt, energie en fiscaal beleid hoog op de lijst van de must-do’s.
Liever geen staatshervorming
Werkgevers- en sectororganisaties blijken niet warm te worden van een nieuwe ronde in de staatshervorming. 25 van de 33 bevraagde organisaties zijn geen voorstander van een nieuwe staatshervorming. 15 organisaties antwoordden uitgesproken ‘neen’ op de vraag of er een nieuwe staatshervorming moet komen, 10 organisaties zijn niet uitgesproken voor of tegen een staatshervorming en hameren vooral op het belang van meer efficiëntie. De werkgevers snakken naar een meer krachtdadig en coherent beleid, waarbij de regio’s samenwerken. Daarnaast blijkt ook herfederalisering van bepaalde bevoegdheden geen taboe te zijn.
Over deze bevraging
Whyte Corporate Affairs bevroeg senior vertegenwoordigers (CEO’s, voorzitters of public affairs managers) van 33 Belgische werkgevers- en sectororganisaties. De gesprekken vonden plaats tussen november 2023 en februari 2024. Werkten mee aan dit onderzoek: Agoria Vlaanderen en Wallonia, Alfaport, Amcham, AWDC, BECI, Belgian Brewers, BOP, CO-PREV, COMEOS, Denuo, Embuild, Energia, Essenscia, FBAA, FEBELCEM, FEBELFIN, FEBEG, FEBETRA, FEDERGON, FEDNOT, FEDUSTRIA, FEVIA, Pharma.be, Pensioplus, ODE-Vlaanderen, UCM, Unizo, UPSI-BVS, USS, UWE, VBO en VOKA. Een presentatie van de resultaten is beschikbaar op aanvraag.