Belgische werkgevers- en sectororganisaties vrij positief over regeringswerk

Voorkeur gaat uit naar verderzetting federale coalitie en naar communautaire standstill

Uit een bevraging bij 25 werkgevers- en sectororganisaties blijkt een relatief grote tevredenheid over het regeringswerk op federaal, Vlaams en Waals niveau. Als het van de werkgevers en sectoren afhangt, krijgt de regering-Michel na de verkiezingen van 2019 een tweede mandaat en komt er geen nieuwe staatshervorming.

De regering-Michel I krijgt een onderscheiding (7 op 10), de Vlaamse en Waalse regering behalen respectievelijk 6,7 en 6,5 op tien. Een ruime meerderheid vindt de regeringswissel in Franstalig België een goede zaak. Veel kritischer zijn de werkgevers en sectoren voor de Brusselse regering, met een score van 4,9 op 10.

Gevraagd naar een mogelijke verderzetting van de huidige coalities bestaat er een quasi-consensus (21 op 25 en slechts 1 tegenstem) over de verderzetting van de Zweedse coalitie op het federale niveau en pleit een grote meerderheid voor het terugkeren van de Vlaamse (19 op 25) en Waalse (17 op 25) coalities. Een meerderheid ziet de regering-Vervoort liever niet terugkomen (16 op 25).

Werkgevers in het stemhokje: MR koning, triumviraat in Vlaanderen

Werkgevers- en sectororganisaties benadrukken hun politieke neutraliteit.  Maar stel dat ze toch, net als elke Belg, naar het stemhokje zouden moeten trekken: naar welke Franstalige en Vlaamse partij gaat dan hun stem? Bij de organisaties die deze vraag konden beantwoorden, gaan langs Franstalige kant alle stemmen naar MR (13 op 13). Langs Vlaamse kant komt N-VA als winnaar uit de bus (7 op 17), maar blijven Open Vld en CD&V niet ver achter (elk 5 op 17).

Tevreden, maar kritisch: het werk is niet af

De relatieve tevredenheid over het federale regeringswerk is in hoofdzaak te danken aan de fiscale maatregelen en hervormingen. Het werk is echter niet af: de bevraagde organisaties vragen naar verdere fiscale hervormingen en bleven wat op hun honger zitten in andere beleidsdomeinen.
Voor de komende legislatuur tekenen zich vijf prioriteiten af: naast verdere fiscale hervormingen en het algemeen economisch beleid, liggen de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven wakker van energie & klimaat, de arbeidsmarkt en mobiliteit.

Liever geen staatshervorming

Als het van de werkgevers- en sectororganisaties afhangt, heeft de regionalisering van België voorlopig haar eindpunt bereikt. 18 van de 25 respondenten verkiest een communautaire standstill, slechts één organisatie verkiest een nieuwe staatshervorming. Veel respondenten wijzen wel op de onvoltooide uitvoering van de vorige staatshervorming en de nood aan meer homogene bevoegdheidspakketten. Daarnaast blijkt ook herfederalisering van bepaalde bevoegdheden geen taboe meer te zijn.

Het lijkt er ook op dat het federale België langzaam haar volwassenheid heeft bereikt: de helft van de respondenten vindt het bestaan van asymmetrische coalities (verschillende coalities op federaal en regionaal niveau) niet meer problematisch, de andere helft heeft het er nog wel moeilijk mee.

Over deze bevraging

Whyte Corporate Affairs bevroeg senior vertegenwoordigers (CEO’s, voorzitters of public affairs managers) van 25 Belgische werkgevers- en sectororganisaties.  De gesprekken vonden plaats van 8 februari tot 9 mei 2018. Werkten mee aan dit onderzoek: Agoria, Amcham, APB, AWDC, BECI, Belgian Brewers, Boerenbond, Bouwunie, BVBO, COMEOS, Confederatie Bouw, Essenscia, FEBEG, Febetra, FEBEV, FEBIAC, Federgon, FEVIA, Pharma.be, Synergrid, Unizo, USS, UWE, VBO en VOKA. Een presentatie van de resultaten is beschikbaar op aanvraag.

Over Whyte Corporate Affairs

Whyte Corporate Affairs is een Belgisch, onafhankelijk strategisch communicatieadviesbureau dat in 2008 werd opgericht. Whyte is gespecialiseerd in corporate communicatie (media & influencers), crisiscommunicatie en issues management, public affairs, interne communicatie & veranderings-management en financiële communicatie. Het bundelt deze expertiseterreinen in een geïntegreerde ‘corporate affairs’ benadering en is een van de marktleiders. Whyte Corporate Affairs telt ruim 25 medewerkers en heeft kantoren in Brussel en Antwerpen.  Whyte Corporate Affairs ontving tal van internationale onderscheidingen – in 2017 werd het bekroond met een European Excellence Award voor ‘Public Affairs’ en in 2018 ontving het een Sabre Award voor ‘Crisis Management’.

Joris Bulteel

Whyte Corporate Affairs

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Whyte Corporate Affairs

Whyte Corporate Affairs is een Belgisch, onafhankelijk strategisch communicatieadviesbureau dat in 2008 werd opgericht. Whyte is gespecialiseerd in corporate communicatie, crisiscommunicatie en issuesmanagement, public affairs, interne communicatie en veranderingsmanagement, financiële communicatie en information design. Het bundelt deze expertiseterreinen in een geïntegreerde benadering van ‘corporate’ en ‘public affairs’.

Whyte Corporate Affairs breidt ook haar werkingsgebied uit met haar twee agentschappen die hetzelfde DNA delen: Twyst en StudioTokyo - het eerste richt zich op public relations en merkreputatie, het tweede op visualisatie. Het agentschap telt 40+ medewerkers en heeft kantoren in Brussel en Antwerpen.   

Whyte Corporate Affairs staat bekend om haar successen en ontving tal van internationale onderscheidingen, waaronder de European Excellence Award voor ‘Public Affairs’, de Sabre Award voor ‘Crisis Management’, een European Excellence Award voor het sensibiliseren van stakeholders, en Benelux Consultancy of the Year. In 2023 stond het bureau meermaals op het podium bij de Best of Reputation Awards, onder meer in de categorieën Integrated PR, Earned media en Corporate campaigns. Recentelijk, in 2024, won Whyte Corporate Affairs de Sabre Award in de categorie Real Estate & Construction.

Neem contact op met

www.whyte.be